Bij Sally op huisbezoek
Door: Fleur
Blijf op de hoogte en volg Fleur
18 Juni 2023 | Gambia, Kololi
Van de Stichting zelf, dus van het Nederlandse bestuur hebben we wat opdrachten mee gekregen om hier te regelen of om te observeren. Ook om huisbezoeken te doen bij een aantal kinderen. Gisteren zijn we bij Sally op huisbezoek geweest. Sally is een meisje met een verstandelijke beperking, die sinds vorig jaar maart bij Second Home is komen wonen. Ze kan niet praten, maar kan heel goed met ja en nee knikken duidelijk maken wat ze wil. Sally is bij Second home komen wonen omdat ze een verschrikkelijk, onveilige thuissituatie had. Ze is sexueel misbruikt door haar oom. Haar oom is hier toen ook voor opgepakt, maar meteen weer vrijgelaten omdat hij de kostwinner is van de familie, dus zonder hem geen geld voor eten. Echt ongelooflijk want zo iemand moet gewoon een hele erge straf krijgen, maar zo gaat het dus in Gambia. Wij hadden de opdracht gekregen om bij Sally op bezoek te gaan en te kijken of die oom daar nu ook nog steeds woont.
Even voor de duidelijkheid, de kinderen leven door de weeks bij Second Home en gaan in het weekend naar huis.
Erg indrukwekkend om te zien in wat voor armoedige compound hun wonen. Sally lag ook half te slapen tegen een muurtje toen wij aan kwamen. Dat was om 18.00 uur 'S avonds, dat is niet normaal voor zo'n jonge meid. Zo is ze bij ons nooit, maar misschien had ze een slechte nacht gehad. Wij zijn er samen met Daniel (de manager van SH) en Amadou (de chauffeur van SH) naartoe geweest. We hebben aan Amadou gevraagt of hij voor ons kon vertalen wat we moesten bespreken met de familie, dus over hoe het met Sally gaat en of de oom van Sally er nog is, want de oma van Sally waar ze bij woont spreekt geen Engels, alleen Madinka. Toen we aan Amadou vroegen of de oom er nog woont wilde hij dit niet vragen omdat hij weet dat het nu goed gaat op de compound en daar hun niet aan wil blijven herinneren. In de auto terug hebben we het hier nog met Amadou over gehad, want hij wist wie de oom was en hij vertelde dat de oom nog wel op de compound woont en vertelde ook wie het was, blijkbaar had ik die oom gewoon een hand gegeven bij binnenkomst. Volgens Amadou doet hij nu niks meer verkeerd en blijft hij van Sally af. De mensen op de compound weten het ook, wat er gebeurt is en als ze iets zien geven ze dit meteen aan bij de politie. Er woont verder ook blijkbaar een politie agent op de compound. En als er nog iets zou gebeuren, zou de oom levenslang in de gevangenis opgesloten worden. Maar Amadou was er erg van overtuigd dat er niks meer speelt of gaat gebeuren en we er niet over in gesprek moesten gaan met de familie.
Het is voor ons erg lastig om met de mensen daar contact te hebben want ze kunnen bijna allemaal geen Engels. Wij hopen ook echt met heel ons hart dat Sally niet meer sexueel misbruikt word. Wij vonden sally er niet fit/goed uitzien, was erg moe. Ze was net wakker zei de familie, maar als ze bij ons net wakker is, is ze wel een stuk actiever. Ze kwam meteen heel rustig bij ons staan, een beetje half knuffelend, dat is niet echt hoe wij haar bij Second Home kennen. Ze had ook nog niet gedouched, dit mag ze wel en kan ze ook zelfstandig maar de familie gaf aan dat als hun zeiden zo van "sally ga eens douche", dat ze dat dan niet doet. Ik kan dat ook heel goed begrijpen, die lieve meid heeft zo'n goot trauma en wil natuurlijk niet dat ze haar kleren uit moet doen om te douche, waar die oom dicht in de buurt is. Je kan er er met dit alles wel van uitgaan dat het nog steeds geen fijne en veilige thuissituatie is voor Sally en dat het niet zeker is of er goede controle is op het gedrag van de oom. Stein en ik hebben alles teruggekoppeld aan het Nederlandse bestuur van Second Home, ze weten dus nu ook zeker dat die oom daar nog woont. De situatie is gewoon heel erg lastig, maar ze gaan dit echt sirieus nemen en samen in Nederland naar een oplossing kijken. Ik ben zo blij dat Sally door de weeks bij Second Home is, dat is al zo enorm fijn.[e-2764]️
Stein en ik vonden het heel heftig. Het raakte ons ook echt, want je ziet gewoon echt dat Sally zichzelf niet fijn voelt. Sally heeft echt een heftig trauma en ze wil natuurlijk ook niet dat die oom haar naakt ziet, daarom wil ze niet thuis douchen. Ik weet bijna zeker dat, dat daardoor komt. Ik vond het ook zo erg om weer weg te gaan want we weten gewoon niet 100% zeker dat dit niet meer gebeurd. Dus ja heel verdrietig en heftig..
Ik wilde jullie heel graag laten zien met foto's hoe de compound van Sally eruit zag, om een beeld te geven. Dit heb ik bewust niet gefotografeerd, door de situatie en uit respect voor de familie. Vandaar een keer niet veel foto's. [e-2764]️
Aankomende week waarschijnlijk de laatste week met de kinderen van Second Home. We gaan er een super leuke en fijne week van maken. [e-1f970] We hoorden vandaag dat ze heel misschien onze laatste week er nog zijn op maandag en dinsdag, maar dat was nog niet zeker. We gaat het zien.[e-2764]️
Slaaplekker [e-1f495]
19 Juni 2023 - 08:25
Opa Ad En Oma Mieke:
Hallo Fleur,
Ben heeeeel trots op jullie, op de manier waar op jullie met deze hele moeilijke situatie omgaan.
En ook alle andere dagen, dat jullie daar zijn en verdrietige dingen meemaken.
Maar weet dat je het verschil maakt en heel veel mensen blij.
En daarbij ook jezelf, hoe positief je blijft, petje af.
Fijne week nog, komt vast goed. !!!!
Knuffels Oma Mieke en Opa Ad.[e-1f495][e-1f495]
19 Juni 2023 - 08:32
Martje En Wim V.d. Sande.:
Hallo Fleur en Stein, wat heftig voor iedereen hoe jullie dat huisbezoek beleven. Hopelijk gaat het toch goed komen met die lieve Sally. Ga er nog een hele mooie week van maken samen met de kinderen. Heel veel lieve groetjes van ons allemaal. We kijken er weer naar uit om jullie weer te zien. Opa Wim en Oma Martje.
19 Juni 2023 - 10:23
Diane:
Hallo Fleur,
Wat heftig om te lezen dit en hoe frustrerend dat je Sally niet zover kunt helpen, dan dat je eigenlijk zou willen. Het liefst zou je die oom opsluiten, zodat het voor haar een veiliger gevoel kan brengen.
Meer dan dit weer goed communiceren met de Stichting in Nederland en daar in Gambia kun je niet doen....
Jullie dragen je steentje bij, door te doen wat in jullie mogelijkheden ligt. Daar mogen jullie trots op zijn.
Maak er een mooie week van [e-1f44a][e-1f44d]
Dikke [e-1f48b]
19 Juni 2023 - 10:42
Vriendje Rick:
Lieve Fleur,
Wat een heftige situatie zeg. Wel heel goed dat jullie de huisbezoeken doen en zo ook buiten second home wat voor de kinderen kunnen betekenen[e-2764]️ maak er een mooie week van. Ik mis je
Dikke knuffel
Rick
22 Juni 2023 - 12:33
Marieke (coach):
Hoi Fleur en Stein,
Wat een bijzonder en heftig verhaal toch weer. Ik kan me voorstellen dat dit veel indruk op jullie maakt. Het liefst zou je natuurlijk willen dat zij daar weg gaat of dat de oom weggaat, maar de situatie is zo complex dat je daar als individu niet zomaar iets aan kan veranderen.
Ik heb in ieder geval heel veel bewondering voor jullie hoe jullie dit allemaal doen. Ik vertel regelmatig tegen mijn familie en collega's wat voor een toppers jullie zijn. Hoe jullie omgaan met tegenslagen en moeilijke complexe situaties is een les waar vele iets van kunnen leren. Ik hoop dat jullie met jullie verhalen bij terugkomst veel andere studenten kunnen inspireren om ook naar Gambia te gaan, zodat het fantastische werk van stichting second home verder ondersteund kan worden.